Agathaplein Delft

De opdracht voor het maken van een nieuw inrichtingsplan voor het Agathaplein in Delft kwam tot stand dankzij de coöperatieve samenwerking tussen de gemeente Delft en de ‘bewoners’ van het historische pand aan het plein; Het PrinsenKwartier. Deze nieuwe ondernemers, bestaande uit een aantal culturele organisaties, zetten zich niet alleen in voor het creëren van een publieke plek ín het gebouw, maar hebben ook oog voor de openbare ruimte waar het aan ligt. De vraag van de opdrachtgever: maak van het plein weer een verblijfsplek, een aanleiding om te stoppen. De huidige compositie van verharding in het plein maakt het meer tot doorloop dan verblijfsplek. Met een zeer beperkt uitvoeringsbudget maakten we een plan waarbij het opnieuw inzetten van bestaand materiaal een van de hoofduitgangspunten was. De hoofdingreep is het verplaatsen van de huidige keienloper naar het midden van het plein, onder de monumentale kastanjes. De ijsselsteentjes worden doorgetrokken van gevel tot gevel en tot aan het hekwerk van de oude kloostertuin. De struiken langs het hekwerk worden verwijderd zodat de tuin een directe relatie krijgt met het plein.

team Ellemijk Marks partners Jos van de Lindeloof tuin- en landschapsarchitectuur opdrachtgever stichting PrinsenKwartier ontwerp 2014 status planvorming